Do Koliko Godina Djeca Moraju Biti U Autosjedalici?

Tu sjedalicu koristi se od rođenja do otprilike 12 mjeseci starosti djeteta. Djete se u autosjedalici ove grupe obavezno mora voziti suprotno od smjera vožnje i smatra se da je preraslo autosjedalicu kada je između vrha glave djeteta i vrha autosjedalice ostalo manje od 2 centimetra udaljenosti.

Kako mogu biti djeca mlađa od 10 godina?

Djeca mlađa od 10 godina moraju biti u odobrenim dječijim sjedištima ili osigurana pojasevima prilagođenim njihovom uzrastu. Po francuskom zakonu, djeca teška do 13 kg moraju biti u dječijem sjedištu okrenutom unazad (ili nosiljci za djecu do 10 kg).

Kako mogu djeca voziti na prednjem sjedalu?

Djeca viša od 150 cm mogu se voziti na prednjem sjedalu bez obzira na starost, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Prije je to bilo moguće tek s 12 godina, no prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama se uzima u obzir visina, a ne dob, piše 24sata.

Kako mogu se putovati djeca uzrasta do 5 godina?

Djeca uzrasta do 5 godina moraju biti smještena na zadnjem sjedištu u sjedalici prilagođenoj njihovom uzrastu. Djeca starosti od 5 do 12 godina mogu putovati na zadnjem sjedištu, koristeći pojas u tri tačke vezivanja ili sa podmetačem ukoliko je to neophodno zbog njihove visine.

Kako su djeca vezana u autosjedalice?

Po nekim istraživanjima, u polovici smrtnih slučajeva u djece mlađe od pet godina, ona nisu bila vezana u autosjedalici. U velikoj većini nastradalih slučajeva gdje su djeca vezana, ona nisu bila vezana ispravno. Istraživanja pokazuju da su autosjedalice, kada se propisno koriste, iznimno učinkovite u sprječavanju ozljeda i smrti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Post