Do Koliko Godina Djeca Moraju Sjediti U Sjedalici?

Djeca do 135 cm i dalje se moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili na postolju. Do izmjene Zakona bilo je izričito određeno da se djeca do pet godina moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, a nakon pete godine mogla su i na postolju. Sad te obveze nema.

Kako mogu biti djeca mlađa od 10 godina?

Djeca mlađa od 10 godina moraju biti u odobrenim dječijim sjedištima ili osigurana pojasevima prilagođenim njihovom uzrastu. Po francuskom zakonu, djeca teška do 13 kg moraju biti u dječijem sjedištu okrenutom unazad (ili nosiljci za djecu do 10 kg).

Kako mogu se putovati djeca uzrasta do 5 godina?

Djeca uzrasta do 5 godina moraju biti smještena na zadnjem sjedištu u sjedalici prilagođenoj njihovom uzrastu. Djeca starosti od 5 do 12 godina mogu putovati na zadnjem sjedištu, koristeći pojas u tri tačke vezivanja ili sa podmetačem ukoliko je to neophodno zbog njihove visine.

Kako koristiti zadnje sjedište za sjedalice?

Sjedalice moraju zadovoljavati standarde ECE 44/03 ili 44/04. U vozilima bez pojaseva na prednjem i zadnjim sjedištima (gdje se ne može pričvrstitidječija sjedalica), djeca starosti od 3 do 12 godina moraju koristiti zadnje sjedište. Djeca do 3 godine ne smiju putovati u vozilu gdje se ne može pričvrstiti sjedalica.

Kako su djeca niže od 150 centimetara u sjedalici?

Prema tome, djeca niža od 150 centimetara, a visoka barem 135 centimetara mogu se prevoziti na stražnjem sjedalu i kada nisu smještena u sigurnosnoj sjedalici, ako su pravilno vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe. Odnosno obrnuto, djeca niža od 150 centimetara mogu se prevoziti na prednjem sjedalu, ako su smještena u sigurnosnoj sjedalici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Post