Do Koliko Godina Djeca Sjede U Autosjedalici?

Djeca viša od 150 cm mogu se voziti na prednjem sjedalu bez obzira na starost, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Prije je to bilo moguće tek s 12 godina, no prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama se uzima u obzir visina, a ne dob, piše 24sata.

Što je najsigurnije sjedalo u autosjedalici?

Ako je dijete ispravno vezano u autosjedalici, možete smatrati da je na sigurnom. Stražnje sjedalo, posebno u sredini, je najsigurnije sjedalo u autu. To je točka koja se nalazi najdalje od točke udarca kod bilo kojeg sudara i samim time je najsigurnija.

Kako su djeca vezana u autosjedalice?

Po nekim istraživanjima, u polovici smrtnih slučajeva u djece mlađe od pet godina, ona nisu bila vezana u autosjedalici. U velikoj većini nastradalih slučajeva gdje su djeca vezana, ona nisu bila vezana ispravno. Istraživanja pokazuju da su autosjedalice, kada se propisno koriste, iznimno učinkovite u sprječavanju ozljeda i smrti.

Kako koristiti zadnje sjedište za sjedalice?

Sjedalice moraju zadovoljavati standarde ECE 44/03 ili 44/04. U vozilima bez pojaseva na prednjem i zadnjim sjedištima (gdje se ne može pričvrstitidječija sjedalica), djeca starosti od 3 do 12 godina moraju koristiti zadnje sjedište. Djeca do 3 godine ne smiju putovati u vozilu gdje se ne može pričvrstiti sjedalica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Post